joi, 1 decembrie 2016

45 de Sfaturi practice in bucatarie



Cateva sfaturi nu strica niciodata, de aceea mi-a propus sa adun de peste tot, idei si sfaturi, care sa ne ajute in viata de zi cu zi.
Astazi ne vom dedica bucatariei.


  1. Aluatul pentru haiosi nu se lipeste de fundul tavii daca o ungem bine cu apa rece.
  2. Aluatul folosit la prajiturile cu fructe, trebuie presarat cu putina faina si zahar, si copt 5 minute in cuptor. Apoi se scoate, se pun repede fructele si se introduce din nou. 
  3. Apa in care fierbem macaroanele nu se mai revarsa, daca ungem gura oalei cu untura sau untdelemn.
  4. Carnea fripta la gratar pe foc de lemne dobandeste un gust excelent, daca se presara peste carbunii incinsi frunze de dafin, rozmarin, sau boabe mici de ienupar.
  5. Cafeaua naturala are o aroma mai accentuata daca, inaninte de a o folosi, o incingem putin intr-o tigaie, impreuna cu cateva cristale de sare grunjoasa.
  6. Capsunile si fragii pentru dulceata raman intregi si tari daca inainte de a le pune la fiert, le stropim cu suc de lamaie.
  7. Ceapa taiata in doua tine mai mult, daca se unge pe fata interioara cu un strat subtire de unt.
  8. Cutia pentru cuburi de gheata nu se mai lipeste de congelator, daca ii ungeti fundul cu putin untdelemn.
  9. Faina se pastreaza mai multa vreme in conditii bune, daca e tinuta in borcane de sticla si nu in pungi de hartie.
  10. Faina nu mai face cocoloase cand o amestecam cu apa sau lapte, daca punem in compozitie o priza de sare.
  11. Friptura tare se stropeste cu 1-2 linguri de otet si devine foarte frageda. 
  12. Fripturile devin cu mult mai gustoase daca inainte de a fi puse pe gratar sunt trecute rapid printr-un clocot de apa, apoi sunt bine zvantate intr-un prosop.
  13. Fructele care urmeaza sa fie introduse in budinci sau sufleuri, trebuie mai intai sa fie bine apasate cu mana intr-un castron. Indepartarea sucului asigura o calitate mai buna a preparatelor.
  14. Galustele pentru supa devin pufoase, daca punem in compozitie putin praf de copt, stins cu zeama de lamaie. 
  15. Laptele nu se mai strica, oricat de cald e afara, daca se pune in el o lingurita de bicarbonat (nu-i schimba gustul). 
  16. Laptele afumat se trece repede in alt vas si se acopera cu o panza umezita.
  17. Lamaile suculente se cunosc dupa coaja subtire.
  18. Lichidele fierbinti isi pastreaza multa vreme temperatura, daca inainte de a le pune in termos, acesta se clateste bine cu apa clocotita.
  19. Maduva din osul de vita nu se mai risipeste in supa, daca inainte de a o pune la fiert bagam in ea (la ambele capete) cateva bobite mari de sare grunjoasa.
  20. Mararul trebuie spalat cu mult inainte de a fi folosit ca decor pentru oua umplute sau sandwch-uri. Cand e ud, se lipeste si e urat.
  21. Maslinele sunt cu mult mai gustoase, daca inainte de a la pune in borcan cu ulei, le oparim de 3-4 ori (aruncam apa), apoi le racim si le punem cu ulei in borcane.
  22. Mamaliga nu mai face cocoloase, daca in loc sa o punem sa fiarba in apa, o amestecam inainte (200 gr. malai cu un litru de apa, o lingurita de untdelemn si sare) si o punem sa fiarba, amestecand din cand in cand.
  23. Maioneza nu se taie daca inainte de a incepe sa o frecam, adaugam in compozitie  si o bucatica de cartof fiert si ras.
  24. Maioneza nu se mai taie, daca la inceput se freaca bine galbenusul cu o lingurita de mustar. Uleiul poate fi pus fara grija (nu picatura cu picatura)
  25. Mirosul de usturoi dispare, daca imediat dupa ce l-am mancat, luam in gura si mestecam incet o lingurita de unt proaspat sau margarina. 
  26. Mierea nou cumparata nu se pune niciodata peste mierea veche, ramasa in borcan. Fermenteaza.
  27. Mierea de albine se verifica, daca este naturala, cu ajutorul unui creion chimic. Daca nu se coloreaza, inseamna ca mierea nu are nici un adaos.
  28. Ochiurile nu se mai lipesc de tigaie, daca inainte de a le pune, presarati in uleiul fierbinte un praf de faina, pe care il lasati sa se rumeneasca.
  29. Ouale crapate nu-si pierd albusul, daca sunt fierte in apa cu sare.
  30. Omleta si papara de ou sunt mult mai gustoase, daca in uleiul incins in care urmeaza sa fie prajite se caleste mai inainte o ceapa tocata marunt.
  31. O bucatica de paine infipta intr-o furculita, inlocuieste cu succes pensula cu care se ung tigaile in care se fac clatite. 
  32. Papanasii devin deliciosi, daca puneti in compozitia lor doua linguri de untdelemn. 
  33. Pestii cu solzi mici se curata mai usor, daca se tin cateva minute in apa rece.
  34. Pestele nu se mai lipeste nici el de gratar, daca inainte de preparare se trece prin ulei cald.
  35. Prajitura cu branza creste foarte frumos, daca la jumatatea timpului de coacere, o scoatem din cuptor si-i desprindem marginile cu un cutit, bagand-o apoi la loc.
  36. Praful de copt se cerne odata cu faina, pentru a se raspandi cat mai uniform in aluat.
  37. Produsele de patiserie raman fragede si rezistente mult timp, daca sunt unse pe deasupra cu miere. Ea atrage umiditatea si ucide bacteriile.
  38. Toate preparatele cu spuma de albus se coc astfel: primele 5 minute la foc mic, apoi la foc mare, pana cand suprafata se aureste frumos.
  39. Saramura in care s-au acrit castravetii nu trebuie niciodata aruncata, fiindca da un gust minunat cand e pusa-n salate.
  40. Salata de castraveti devine mai gustoasa si mai digerabila, daca in sosul de untdelemn si otet se mai adauga si o lingurita de mustar.
  41. Salata verde ramane proaspata doua zile, daca o taiem deasupra coceanului si o punem pe o farfurie cu apa.
  42. Sfecla fiarta se curata mai usor de coaja, daca o tineti cateva secunde sub jet de apa rece.
  43. Usturoiul se curata foarte repede daca se freaca capatana sub jet de apa rece sau se tin cateii intr-un castron cu apa rece, vreme de 5-10 minute.
  44. Vasul cu miere nu se pune niciodata alaturi de vasul cu sare, fiindca va fermenta.
  45. Zaharul face friptura crocanta. Inainte de a pune carnea pe gratar, presarati-o cu un praf de zahar. Se rumeneste repede si devine crocanta, fara sa-si schimbe gustul.

Sa aveti spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu