vineri, 25 noiembrie 2016

Regulile unei diete sanatoase in diabet



Dieta reprezinta un element foarte important si de nelipsit in tratamentul diabetului zaharat.

Ea poate reprezenta, cel putin la unii pacienti, singurul element terapeutic. Mai mult de 1/3 din bolnavii de diabet nou descoperiti, care nu necesita tratament cu insulina, pot fi echilibrati initial numai prin dieta.




Afla care sunt cele mai importante sfaturi pentru dieta bolnavii de diabet!
Dieta pacientului diabetic trebuie sa se apropie cat mai mult de recomandarile nutritionale pentru persoanele nediabetice. Aceasta trebuie individualizata in functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, disponibilitati financiare, precum si de prezenta altor afectiuni asociate, cum ar fi obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea arteriala sau afectarea renala.

O problema esentiala pentru respectarea dietei o reprezinta individualizarea acesteia si in functie de preferintele culinare ale pacientului, precum si de posibilitatile financiare. O dieta restrictiva, monotona, costisitoare sau greu de realizat in practica nu va fi sub nicio forma respectata.


Alimente interzise

La bolnavii de diabet foarte important este continutul de glucide din alimente.

Astfel le sunt interzise produsele cu continut glucidic mare:


  • produse de patiserie si cofetarie (tort, prajituri, fursecuri, piscoturi, chec, cozonac, pateuri, cornuri, placinte, gogosi, budinci, inghetate),
  • zahar si produse zaharoase (bomboane, caramele, ciocolata, dulceata, marmelada, gem, peltea, miere, malt, rahat, halva, nuga, serbet), fructe uscate sau deshidratate (smochine, curmale, stafide, castane etc.),
  • sucuri indulcite cu zahar (siropuri, bauturi alcoolice, must, creme, frisca). Acestea pot fi consumate strict ocazional si numai de catre pacientii cu un bun echilibru metabolic.

Alimente permise cu moderatie.

Bolnavii de diabet le sunt permise, dar in cantitati, limitate produsele cu un continut glucidic mediu:

  • paine, cartofi, orez, paste fainoase, fasole si mazare boabe, fructe si sucuri de fructe, lapte si produse lactate.

Persoanele cu diabet pot consuma fara restrictii alimente cu continut glucidic mic:

  • carne slaba (pasare fara pielita, vita, vanat), peste slab (salau, stiuca, stravrid, cod, pastrav, platica),
  • legume (fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, broccoli, dovlecel, spanac, urzici, rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde, salata verde, ardei, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, stevie, loboda etc.

Fibrele sunt benefice in dieta bolnavii de diabet.
In general, cu cat concentratia glucidica dintr-un aliment este mai mica, cu atat continutul in fibre alimentare este mai mare. Fibrele alimentare au proprietatea intarzierii golirii gastrice, a digestiei si absorbtiei glucidelor, evitand in acest fel cresterile glicemice mari de dupa mese.

Dietele de tip occidental (dezechilibrate prin bogatia mare in lipide, proteine si produse cu un continut glucidic mare) asigura un aport de sub 15 g fibre/zi.

Dietele recomandate bolnavilor de diabet, ca de altfel si persoanelor sanatoase, trebuie sa contina cel putin 30 g fibre alimentare/zi. Acestea provin exclusiv din alimentele vegetale (leguminoase, cereale, legume si fructe).

Singurele efecte secundare ale unui aport excesiv de fibre (> 40 g/zi) sunt reprezentate de pierderea de calciu si accentuarea tendintei la osteoporoza.

Sfaturi pentru conceperea meselor, indiferent de varsta


• Intotdeauna conteaza dimensiunea portiilor. Mentine portii similare, zi de zi, din acelasi aliment.
• Cand citesti etichetele, urmareste numarul total de carbohidrati de pe etichete. Acest numar include si zaharurile, amidonul si fibrele din produs.
• Daca vrei ca cel mic sa piarda in greutate, uita-te si la indicele glicemic al alimentelor, nu doar la numarul de calorii.

La tineri si adulti cu diabet insulino-dependent
• Pentru a reduce riscurile de boli cardiovasculare, ia in calcul continutul de grasimi saturate si trans.
• In cazul persoanelor cu tensiune arteriala crescuta, e necesar sa se urmareasca nivelurile de sodiu. Cauta produsele alimentare cu mai putin sodiu.

Cum intocmesti un plan de alimentatie?

Orice fiinta are nevoie energie pentru a functiona la nivel celular, iar alimentatia asigura aceasta energie. Substantele nutritive din hrana, precum glucide, lipide si proteine, sunt descompuse de arderile interne si apoi utilizate de organism. Alimentatia corecta a copilului tau este strans legata si de insulina, deoarece, in lipsa ei, zaharurile obtinute din glucide ar ramane in sange.

Masurarea energiei se face in kilocalorii (kcal), iar de aceea un plan de alimentatie sanatoasa pentru copilul cu diabet va tine cont in primul rand de numarul de calorii pe care ar trebui sa le consume si sa le transforme in energie. Necesarul caloric al fiecarui copil cu diabet zaharat trebuie adaptat in functie de o serie de parametri. In principiu, planul va viza mentinerea unei greutati corporale normale, dar si o mentinere a glicemiei in parametrii recomandati de medic.

Dupa ce afli numarul de calorii necesare copilului, poti urma etapele de mai jos pentru a distribui alimentele in mesele zilnice:


  •  Dat fiind NC, se calculeaza cate calorii trebuie sa provina din glucide, cate din lipide si cate din proteine: tinand cont ca glucidele ar trebui sa reprezinte aproximativ 55% din cantitatea de calorii, lipidele – 30%, iar proteinele – 15%.


  • Se transforma caloriile in grame pentru fiecare in parte, stiind ca prin arderea a 1 g glucide si a 1 g de proteine se elibereaza cate 4 kcal, iar dintr-un gram de lipide se obtin 9 kcal.
  • Se transforma glucidele, lipidele si proteinele in alimente, luand in calcul continutul in principii nutritive al alimentelor.


  •  Se repartizeaza glucidele la fiecare masa, lucru care se poate face in doua feluri, in functie de insulina administrata:
        a) In 6 mese (3 principale si 3 gustari), cand insulina prandiala are actiune scurta (AR, HR), astfel:

  • mic dejun (ora 7-8): 20% 
  • gustare (ora 10-11): 10% 
  • pranz (ora 13-14): 30% 
  • gustare (ora 16-17): 10% 
  • cina (ora 19-20): 20% 
  • gustare (ora 22-23): 10%


    b) In 3 mese principale, daca insulina prandiala are actiune rapida (Hg, NR, Ap), astfel:

  • 30% mic dejun 
  • 40% pranz 
  • 30% cina

Un meniu cu 190 g glucide, 50 g proteine si 45 g lipide (pentru un copil de 4 ani), meniul poate arata astfel:



Pentru un tanar de 20 de ani, al carui meniu ar trebui sa cuprinda 90 g glucide, 70 g proteine si 70 g lipide pe zi, meniul pe o zi poate arata astfel:



* Disclaimer: Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!



Surse:Dr. Loreta Guja, Medic specialist Endocrinolog - www.slabsaugras.ro/,  Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, everydayhealth.com. 
Foto: Shutterstock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu