miercuri, 30 noiembrie 2016

Hreanul




Hreanul pe langa intrebuintarea in alimentatie este si un bun medicament, fiind utilizat in tratamentul afecțiunilor renale, reumatismului, bronsitei, afectiunilor dintilor (parodontoza), bolilor de inima, inflamatiilor articulare, sinuzitei, parazitilor intestinali.



Hreanul are multe calităti terapeutice, fiind utilizat si la stimularea poftei de mancare, tratarea gastritei si echilibrarea tranzitului intestinal.
Hreanul se recomanda a se consuma proaspat, sau ca principal ingredient in prepararea anumitor produse naturale (exemplu: tinctura de hrean).


Radacina este partea cea mai valoroasa a hreanului nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal.
Este foarte bogata in vitamina C și B, dar si in minerale fier, potasiu, calciu, magneziu. Hreanul contine de 2 ori mai multă vitamina C decat lamaia.

Ceaiul făcut din radacina de hrean a fost folosit ca expectorant, in timp ce acela preparat din florile hreanului ajută in lupta contra racelilor obisnuite.

Terapia cu hrean este indicată în combaterea oboselii cronice.


Pentru cresterea capacitatii de concentrare, refacerea fortelor si fortificarea organizmului, este foarte recomandat un preparat pe baza de hrean care are un efect revigorant.

Pentru acest preparat avem nevoie de:

  • 10 oua intregi
  • 10 lamai
  • 850 g hrean ras
  • 850 ml tuica naturala de cel putin 45 grade
  • 850 g miere de albine

Spalam bine ouale sub jetul de apa calduta, pe care apoi sa le scufundam timp de 8  ore, in sucul obtinut din stoarcerea lamailor.
Dupa scurgerea celor 8 ore, intr-un bol spargem ouale, le batem bine cu telul si treptat adaugam sucul de lamaie.
Adaugam tuica,hreanul si mierea de albine. Amestecam bine pana incorporam toate ingredientele.
Turnam compozitia intr-un borcam mare il acoperim si il lasam la macerat timp de 9 zile.
Dupa 9 zile vom incepe tratamentul luand cate 3 lingurite dupa mesele principale. putem repeta aceasta cura dupa o pauza de 30 de zile.

Hrean pentru tratarea anemiei si litiazei renale


Hreanul este recomandat si in tratarea anemiei si foarte bun pentru a preveni litiaza renala.
In acest scop preparam un vin tonic pentru care avem nevoie de:

  • 750 ml vin rosu (fara conservanti)
  • 15 linguri hrean ras

Intr-o sticla amestecam vinul cu hreanul ras si lasam la macerat vreme de 10 zile. Dupa scurgerea celor 10 zile, printr-un tifon fin strecuram vinul si il pastram intr-o sticla cu dop ermetic.
Din acest preparat se recomanda consumarea a 3-4 linguri pe zi timp de 3 saptamani.

Hrean cu miere pentru raceala


Când apar simptome de răceală, se iau una-două lingurițe, de patru ori pe zi, din urmatorul preparat:
  • 10 linguri de hrean ras fin se amestecă cu 30 de linguri de miere într-un borcan care se închide ermetic. Compoziția se lasă la macerat pentru trei-patru zile. 
Tratamentul se poate face și preventiv pentru 20-30 de zile, în infecții respiratorii și tuse persistentă.


Hrean pentru combaterea sinuzitei


Cine sufera de sinuzita stie cat de greu de suportat este aceasta afectiune.
Pentru a scapa de aceste neplaceri se aplica in zona frunti o compresa, facuta dintr-o panza subtire, in care punem doua-trei lingurite de hrean ras.

Nasul se va desfunda, expetorand secretiile iar caile respiratorii se curata imediat. Acest tratament,  trebuie  continuat cinci zile la rand.

Tinctura de hrean, eficienta în tratamentul parazitozelor intestinale (tenia).


Tinctura se prepara astfel: se dau pe razatoare radacinile de hrean, se pun intr-un borcan, pana se umple 1/3 iar restul se acoperă cu alcool de 60 grade, se lasa la macerat 10 zile dupa care se strecoara si se pastreaza la loc racoros.
Se recomanda administrarea a 20 picaturi de 3 ori pe zi.

Precautii si contraindicatii


  • Hreanul nu se recomanda celor care au probleme cu hemoroizii, sau cu afectiuni ale colonului. Acesta se consuma ca atare, in supe, sub forma de tinctura sau vin.
  • Nu se foloseste sucul pur, netratat sau extractul de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv.
  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer gastric sau de afecţiuni tiroidiene.
  • A nu se administra copiilor.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavilor,  completeaza si nu exclude sau nu inlocuieste tratamentele medicale. Savoare si bun gust  nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita a vreunui tratament.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu