miercuri, 21 septembrie 2016

Tratamentul naturist in diabet




Pentru aceasta afectiune cronica, medicina traditionala recomanda leacuri care fac mai usoara viata bolnavului si-i readuce chiar sanatatea.

 Diabetul este o cadere a sistemului metabolic, care cauzeaza un nivel excesiv al zaharului din sange (peste 80-110mg%).
Odata aparut, diabetul dureaza toata viata.
Boala fiind progresiva, necesita o monitorizare permanenta, controlul glucozei in sange si urina, fiind analize pe care diabeticul trebuie sa le faca lunar sau cel mult la doua luni.



Nu e usoara viata unui bolnav de diabet. Dar trebuie sa fie constient ca, netratata la timp sau incorect tratata, boala poate conduce la instalarea rapida a unor complicatii acute (coma diabetica), iar viata ii este in pericol.

Cu putina disciplina si o dieta sanatoasa, bolnavii de diabet pot duce o viata normala. In ziua de azi, avem la dispozitie numeroase modalitati de a preveni si de a trata diabetul.
Dar, pe linga tratamentul alopat, orice bolnav diagnosticat cu diabet poate folosi si remedii naturiste. Nu ezitati sa profitati de vechile leacuri, efectele lor au ajutat bolnavi de diabet vreme de sute de ani, va vor ajuta si pe dumneavoastra!

De ce apare diabetul?


Diabetul poate fi cauzat de numerosi factori: prea putina insulina, un dezechilibru al secretiei de hormoni din pancreas, activitatea scazuta a tiroidei, prea multi carbohidrati rafinati si un aport insuficient de crom si alte minerale. Stresul emotional sau fizic, obezitatea si inactivitatea fizica, fumatul si alcoolul contribuie si ele la aparitia diabetului.
Femeile sunt mai expuse diabetului la sarcina si la menopauza.
Diabetul e mai frecvent la adult, cu incidenta maxima dupa 60 de ani.

Cele mai des intilnite simptome ale diabetului sunt:

 - setea excesiva,
 - urinarea frecventa cu o cantitate mare de lichid,
 - foame constanta,
 - pierdere rapida in greutate,
 - mancarimi,
 - oboseala profunda,
 - tulburari de vedere,
 - carcei si un nivel ridicat al zaharului, atat in sange, cat si in urina.

Specialistii spun ca 90% din populatia predispusa la aceasta boala poate preveni aceasta afectiune evitand o dieta bogata in grasimi si zahar. Specialistii au reusit sa reduca necesarul de insulina al pacientilor, hranindu-i cu mancare cruda, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte, muguri.
Cele mai bogate in fibre alimente sunt spanacul, prunele, porumbul, mazarea proaspata, murele, cartofii dulci, broccoli, migdalele, stafidele, zucchini, prunele uscate si boabele de fasole pitica.
Diabetul ar trebui combatut cu orice arma posibila de care dispuneti: dieta, minerale (crom, zinc si magneziu), complexul de vitamine B, hormoni tiroidieni, un management adecvat al stresului, exercitii fizice regulate si puternice si scaparea de kilogramele in plus.
Nu uitati ca si medicamentatia prescrisa de medic este importanta, dar incercati sa o sustineti si prin metode oferite de experienta traditionala.


Doua tipuri de diabet


Alimentatia bolnavului de diabet trebuie sa contina: supe de zarzavaturi, borsuri, rasol de vita, varza fara carne, sarmale fara orez, peste, telemea, legume crude (ciuperci, salata verde, spanac, fasoleverde, sparanghel, cimbru, usturoi, ridichi, praz, rosii), fructe proaspete (fragi, capsuni, zmeura, mure, mere, pere, agrise, caise, visine, cirese timpurii, portocale, grape- fruit), ceaiuri indulcite cu zaharina.

Sunt total interzise: ciorbe cu rantas si paste fainoase, vinul, mustul, lichiorul, fasolea boabe, mazarea, fructele uscate, linte, dulciuri.
Bolnavul de diabet trebuie sa manance la ore regulate, intotdeauna aceleasi, mai ales daca face insulina.
Trebuie sa aiba un cantar si sa masoare cantitatile din alimentele permise, sa respecte schema alimentara prescrisa.
Alimentele care contin glucoza nu trebuie consumate toate odata, ci se vor imparti in cele trei mese principale.
Exista doua tipuri de diabet, in functie de care sunt indicate si remediile naturiste.


Diabetul zaharat de tip 1:

- Este caracterizat prin absenta insulinei, lucru ce va duce la cresterea masiva a zaharului in sange. In absenta tratamentului cu insulina, se instaleaza coma diabetica.
Apare la orice virsta, dar in special sub 35 de ani. Tratamentul in aceste cazuri este administrarea insulinei din exterior.

Diabetul zaharat de tip 2:

- Glicemia creste prin incapacitatea insulinei de a introduce glucoza in celula. Acest tip de diabet apare dupa 35 de ani. Terapia consta in regim alimentar, medicatie orala sau insulina.

Alimente recomandate, alimente interzise

Unele alimente, ca zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si in general, toate zaharicalele, sunt strict interzise bolnavului de diabet. Bolnavul de diabet isi poate alcatui singur meniul zilnic, in functie de cantitatea de glucide permisa de medic (150 g glucide in 24 ore).
Orice bolnav de diabet stie ca 300 de grame de mere contin 30 de grame de glucide sau ca 200 de grame de piine au 100 grame de glucide (recomandata e piinea graham).
Toti nutritionistii recomanda o alimentatie bogata in fructe pentru ca zaharul din ele, cu exceptia strugurilor, este mai bine tolerat de bolnavul de diabet decat glucoza.
Grasimile nu trebuie consumate in cantitati prea mari, deoarece predispun la acidoza, iar cu timpul pot duce la incarcarea cu grasimi a peretilor arteriali, favorizand aparitia gangrenei diabetice sau a anginei de piept.
Dintre grasimi, sunt recomandabile cele vegetale (ulei, mai ales cel de porumb) si mai putin untura, untul, slanina si galbenusul de ou. Sunt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate in albumine, ca ouale, carnea, pestele si branzeturile, in afara de urda si de brinza de vaci. Zarzavaturile sarace in glucide pot si trebuie sa completeze regimul zilnic al diabeticului.

Ce sfaturi are pentru bolnavii de diabet medicina traditionala? 

In primul rand, renumit este ceaiul de teci de fasole, pentru scaderea glicemiei. Mai sunt bune si infuziile de frunze de dafin, salvie, coada calului, galbenele, pufulita cu flori mici, cimbrisor.
Se fierbe o lingurita de amestec la o cana cu apa timp de 3 minute. Se consuma zilnic trei cani, cate una inaintea fiecarei mese principale cu o jumatate de ora.
Un pahar (200 ml) de ovaz nedecorticat se clateste cu apa rece, se toarna intr-un vas cu capac si se opareste cu un l de apa clocotita. Se acopera cu capacul si se lasa sa infuzeze timp de 12 ore. Se strecoara prin trei straturi de tifon si lichidul rezultat se bea in trei reprize, timp de o zi. Tratamentul dureaza trei luni, dupa care se face pauza o luna.
Ovazul ramas dupa strecurarea infuziei se da prin masina de tocat carne. Se toarna peste el un litru de apa si se lasa sa fiarba timp de 20 de minute. Se strecoara si se bea. Aceasta fiertura regleaza functiile ficatului la diabetici. 200g de simburi din cele mai mari si cele mai frumoase masline se pun la uscat timp de 2-3 saptamani, dupa care se sparg in piua si se risnesc pana devin o pulbere fina. in fiecare dimineata, se fierbe o cana de apa cu o lingurita de pulbere si se bea cu inghitituri mici, pe stomacul gol, pana la ora amiezii. in acest timp, se mai ia o lingurita de ulei de masline.
Cura se tine zilnic, pana la epuizarea prafului de simburi. Se poate repeta dupa jumatate de an.


Afinul, un prieten de nadejde

Pentru normalizarea glicemiei, se iau trei stiuleti de porumb fara boabe si se pun la fiert in doi litri de apa. Cand lichidul se reduce la jumatate, se imparte in patru cani si se bea toata cantitatea in decursul unei zile. Cura dureaza trei zile, timp in care se masoara glicemia inainte de a incepe tratamentul si la cateva zile dupa.
Ceaiul de afin nu poate lipsi din nici o dieta a bolnavilor de diabet.
Se prepara astfel: o lingura de frunze maruntite se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si se strecoara. Se consuma 2-4 cani pe zi. Se mai poate folosi si macerat: se pun doua lingurite de planta macinata cu rasnita de cafea in 250 ml apa, pentru 12 ore, apoi se strecoara.
Se poate lua chiar praful care se obtine din frunze uscate, care se tine sub limba cateva minute, apoi se inghite. Se poate face acest lucru de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese. Se poate adauga acest praf in ciorbe sau mancaruri. Tratamentul cu afin este cel mai eficient deoarece contine myrtilina, supranumita insulina vegetala.
Cu afin, exista si o terapie ruseasca. Se bea un litru de infuzie de afin pe zi, sau doua trei cani de infuzie din frunze de dud.

Un alt remediu este maceratul de urzici: se lasa la macerat in alcool frunze de urzici, timp de o saptamana, apoi, se bea cate un paharel, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de fiecare masa.
Fasolea verde este si ea un remediu excelent: se fierb pastaile de la 3 kg de fasole verde si, din zeama obtinuta, se bea cate o ceasca dimineata, pe stomacul gol,
timp de doua saptamani. 300 grame de fasole verde este egala cu 2 unitati de insulina.
Foarte buna este si ceapa fiarta in lapte. Se mananca de doua ori pe luna, fara a se bea laptele.
Se spune ca sucul de telina, trei paharele pe zi, scoate cantitatea de zahar din sange.
Cura de vasc are si ea rol terapeutic. Vascul se lasa in apa rece pana a doua zi, apoi se incalzeste usor, se strecoara, se beau trei cescute pe zi, timp de 2-3 saptamani.
Se prepara usturoi macerat in rachiu de secara. Se folosesc trei capatani de usturoi zdrobite intr-o sticla de un litru de rachiu, se macereaza 14 zile, se consuma o lingura in fiecare zi, inainte de micul dejun.
Deasemenea, bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance jumatate de lingurita de scortisoara zilnic, deoarece aceasta echilibraza nivelul de zahar din organism si aduce rezultate benefice in ceea ce priveste sanatatea inimii.
Face minuni dieta bogata in acizi grasi Omega 3. Pestele este cea mai buna sursa, medicii recomandand cu precadere somonul, sardinele si macroul, deoarece scad nivelul colesterolului rau din organism.

Sucuri si salate

Ca tratament natural pentru diabet, fitoterapia mai recomanda un amestec din cerentel (3 p), frunze de mur si de afin (cate o parte din fiecare), sclipeti (3 p), coji (teci) uscate de fasole verde (2 p).
Se pune o lingurita cu varf de amestec la 250 ml de apa, se opareste si se lasa sa stea timp de trei minute, apoi se strecoara. Se consuma, zilnic, 1,5-2 litri din acest ceai.
Un alt leac este sucul crud de varza, consumul zilnic de morcovi proaspeti, ceapa si usturoi. Intrucat radacina de obligeana vindeca aproape toate afectiunile pancreasului, aceasta planta ajuta si in diabet. Se lasa o cana cu apa rece, pe timpul noptii, cu o lingura rasa de radacina de obligeana, se incalzeste usor a doua zi, se filtreaza si se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa.
Frunzele si mladitele de soc sunt si ele indicate in diabet, sub forma de ceai. Primavara, este recomandata salata din frunze si tulpini de papadie, care este bine sa fie consumata zilnic, timp de 4 saptamani. 10-15 tulpini de papadie pe zi pot produce o scadere totala a nivelului zaharului in sange.
Radacinile de cicoare se pot oferi bolnavilor de diabet drept zarzavatul de regim cel mai bun. si prazul este excelent.
Peste 500 g de praz, taiat pana la varfurile verzi, se toarna 0,7 l de vin alb sec si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza si lichidul se toarna in sticle. Se bea, dimineata si seara, cate o gura. Resturile pot fi puse pe paine si mancate. Sucul de creson (nasturel), cate 60-150 ml/zi, amestecat cu apa sau lapte, ajuta la normalizarea glicemiei.

Mare nevoie de crom

    Pentru functionarea normala a corpului, fiecare celula trebuie „sa-si deschida usile“ si sa permita zaharului sa patrunda. Rolul de cheie care deschide aceasta usa il are cromul. Fara el, cantitatea de zahar creste in sange si apare diabetul. mancarurile naturale care contin crom sunt piperul negru, brocoli, boabele integrale.
Bitterul suedez influenteaza pancreasul in mod favorabil, ba il poate chiar vindeca, se recomanda si in diabet.
Vitaminele care nu trebuie sa lipseasca sunt vitamina C, B12 si E. Bolnavii de diabet au nevoie de mai multa vitamina C decat persoanele sanatoase.

O cantitate sporita de magneziu reduce multe complicatii asociate cu diabetul, precum bolile de inima, problemele renale, retinopatina diabetica, impotenta si afectiunile nervoase.
Aloe vera imbunatateste vindecarea ranilor in cazurile de diabet iar stevia este un indulcitor natural perfect pentru bolnavii de diabet.
Ceaiul verde ajuta la protejarea celulelor pancreatice producatoare de insulina. Fructele de ienupar sunt utile in diabetul de tip 1.
Frunzele si tulpinile de lucerna sunt foarte nutritive pentru pancreas in diabetul de tip 1. Radacina de gheara dracului curata profund muschii si tesuturile, fiind ideala in pancreasul diabetului de tip 2.
Iarba de mare e buna in tratamentul diabetului de tip 1 si 2. La fel, si frunzele de zmeura rosie, aliment minune pentru organismul feminin, bogat in vitaminele A, B, C, D, E, F si G, calciu, fosfor si magneziu.
Gingsengul scade nivelul glucozei in diabetul de tip 2, stimulateaza celulele beta din pancreas sa produca mai multa insulina.

Reguli importante  in alimentatie:


- reducerea poftei de mancare. in general, bolnavii de diabet stiu sa bea o lingura de ulei de masline pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apa, inainte de mese. 
Cand apare senzatia de foame, se consuma un fruct, o felie de paine prajita, un morcov, o rosie sau cateva felii de castravete.
- mancati pe saturate, nu tineti post ca sa slabiti, umpleti stomacul ca sa aiba suficient de lucru. Dati-i alimente pe care le poate prelucra in mod normal.
- incepeti masa cu putina salata verde, rupta in fisii, mestecata bine.
- sarea trebuie redusa la mai putin de 7 g zilnic
- e indicata carnea de pasare, pui sau vitel. in principiu, un bolnav de diabet fara complicatii poate consuma aproximativ 150-200g carne slaba pe zi, fiarta sau fripta.
- se vor face bai progresive la picioare, dusuri reci, dusuri cu jet de apa pe tot corpul, frectii, spalari cu otet de mere.



* Disclaimer: Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu