vineri, 19 august 2016

Insomnia




 Sa inlocuin somniferele cu plantele care ne ajuta sa dormim.


In loc de somnifere, puteti avea un somn linistitor cu ceaiuri si bai de plante
Statisticile arata ca 35% din adulti au din cand in cand probleme cu somnul.
Fara odihna suficienta si linistitoare, organismul e obosit, performantele sunt scazute si, implicit, apar si dereglari ale organelor interne, cea mai afectata fiind inima.
Locuitorii de la sate nu folosesc antidepresive si somnifere, totusi reusesc sa se trezeasca in zori vioi si plini de energie. Aceasta pentru ca stiu ce plante sa foloseasca pentru un somn binefacator. Retetele vechi au ramas valabile si astazi. impreuna cu cateva sfaturi naturiste, plantele au efecte sigure: relaxeaza si ne trimit lin in lumea viselor.




Cum mancam, asa dormim.

Indiferent care ar fi tulburarea de somn, dificultati la adormire, sculatul cu noaptea in cap, oboseala la trezire, somnul cu intreruperi, pentru toate exista leacuri stravechi, pe baze de plante. Bineinteles, conteaza si modul de viata, cat suntem de stresati si ce mancam, daca am aerisit camera, daca am baut cafea, sedentarismul, factori pe care trebuie sa incercam sa- i diminuam. Pentru a scapa de insomnie trebuie sa consumam zilnic orez, lapte si produse din lapte, salate din cruditati.
De asemenea, se recomanda sa bem cat mai multe sucuri naturale, iar seara, inainte de culcare, sa nu mancam foarte mult.

Leac contra cosmarurilor.

Se pun intr-o cana cate 1/2 de lingurita de tinctura de captalan, tinctura de menta si seminte de chimen. Se bea inainte de culcare cu inghitituri mici. Se va minca inainte de culcare cu 2-3 ore. La copii se da un sfert din cantitate. Captalanul este un sedativ mai usor decat sunatoarea, dar ajuta mai mult in calmarea agitatiei nocturne si a cosmarurilor.



Ceaiuri pentru odihna buna.

Cele mai eficiente leacuri contra insomniei raman insa ceaiurile de plante.
Valeriana a fost folosita ca tranchilizant usor si somnifer de mai bine de 1.000 de ani. Dar, spre deosebire de medicamente, nu produce ameteli dimineata si nu creaza dependenta.
O alta planta buna pentru un somn odihnitor este passiflora, cu rol de sedativ usor.
Sunatoarea ajuta cu succes in stari de anxietate si stres, imbunatatind calitatea somnului. Are o reputattie universala de sedativ deoarece activeaza hormonul somnului, melatonina.
Musetelul are si el virtuti calmante, imbunatatind si digestia, fapt ce induce un somn bun.
Si alte plante lupta cu insomnia: ciubotica-cucului (infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita, cate o lingura inainte de culcare), hameiul (infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei la 200 ml de apa clocotita), macul (o lingurita de planta la 200 ml de apa), mararul (o lingura de seminte sau planta la 300 ml de apa), maghiranul (o lingura de planta la 300 ml de apa), paducelul (o lingurita de planta la 200 ml de apa), sulfina, salcia, ruscuta, sovarful, talpa-gastei, teiul, urzica moarta.



Bai linistitoare.

Mai putem sa ne relaxam inaintea somnului si cu un saculet de panza cu flori de levantica pus langa perna.
Se poate folosi si o pernuta cu hamei.
Se bea o cana de lapte indulcit cu miere, la care se adauga 1-2 lingurite pudra de seminte de fenicul sau 3 picaturi de ulei volatil de lavanda sau 7 picaturi de ulei gras de lavanda (preparat in casa) sau o lingurita tinctura de lavanda.
Baile cu o ora inainte de culcare sunt benefice pentru un somn odihnitor. Se pot face bai cu infuzie de levantica, flori de tei sau extract de flori de fin. Mai sunt bune de adaugat in apa de baie urmatoarele plante: hamei, rozmarin, papucul-doamnei, leustean, valeriana, musetel, frunze de mesteacan, pelin, roinita, ace de pin, cretusca, 100 g amestec, de 1-3 plante/ 4litri apa clocotita. Se fierbe 10 minute.
Plantele ramase se pun in saculet si se inmoaie in apa din cada. Se sta in baie 20 minute si se maseaza corpul. In cromoterapie, se foloseste contra insomniei culoarea albastra. Iar in aromoterapie, uleiurile volatile din cimbru, busuioc, levantica sau portocal. Se foloseste o singura aroma, nu se combina.


Somnifer natural.

Iata o reteta cu care putem prepara in casa un leac eficient pe post de somnifer, plantele le gasim la magazinele tip Plafar:
Hamei: conuri, 20 g
Levantica: flori, 30 g
Maghiran: frunze, 30 g
Portocal: muguri, 20 g
Cimbrisor: frunze, 20 g
O lingura de amestec la o cana de apa clocotita se lasa la infuzat timp de zece minute. Se beau una-doua cani seara la culcare.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu