marți, 23 august 2016

Inghetata




Inghetata sanatoasa

In locul inghetatelor de magazin, pline de consevanti, putem prepara acasa deserturi reci din fructe, bogate in vitamine si calciu  
 
Nimic nu este mai bun pe timp de arsita decat o inghetata. Deliciosul  preparat rece racoreste si desfata gusturile celor mai pretentiosi consumatori.
Dar cat este de sanatoasa?
Exista multe feluri de inghetata, unele incarcate de E-uri, coloranti si conservanti, altele fara repercursiuni asupra sanatatii, care nu numai ca nu dauneaza, dar chiar ajuta la sanatate, fara sa ingrase.



Care este cea mai buna inghetata si pe care e bine s-o evitam?


Secretul e calitatea si cantitatea
Inghetata e delicioasa si racoritoare, usor de digerat si poate fi consumata in orice moment al zilei, mai ales daca este combinata cu alimentele potrivite.
Traditionala cupa de inghetata contine proteine, zahar, grasimi, fosfor si calciu. Zaharul nu e bun, dar exista multe sortimente de inghetata care contin zaharoza, care nu ridica nivelul glicemiei din sange, spre avantajul diabeticilor.
Inghetata nu trebuie nici exclusa din alimentatie, dar nici consumata in exces.

O mica bucurie cu mari efecte negative

 
 Pentru cei cu gatul sau stomacul sensibile, inghetata poate deveni un inamic. De asemenea, smaltul dintilor poate fi afectat de temperatura scazuta la care se consuma acest produs. Fiind dulce, favorizeaza cariile.
Cea care nu contine zahar, are indulcitori artificiali, care au efect laxativ. In general, alimentele reci stimuleaza peristaltismul intestinal si te poti trezi cu scaune moi si dese.
Pe de alta parte, conform principiilor chinezesti de dieta, inghetata se incadreaza in categoria alimentelor „fierbinti“ din punct de vedere energetic.
Deci, nu racoreste decat pe moment.
S-ar putea, dupa o inghetata sa-ti fie si mai cald. Iar fiindca e preparata din oua, lapte si frisca, trebuie sa fim foarte atenti la prospetimea ingredientelor pentru a evita indigestiile si intoxicatiile. in acelasi timp, inghetata industriala e plina de coloranti si arome artificiale care pot crea probleme persoanelor cu alergii alimentare.
De asemenea, stimulatorii de aroma pot avea actiune negativa asupra activitatii cerebrale. Tendinta actuala a unora dintre producatori este de a vinde inghetata „umflata“. Acest lucru il obtin prin adaugarea de stabilizatori si prin introducerea aerului.
Cu cat inghetata este mai apoasa, mai subtire, mai lipsita de aroma naturala, cu atat calitatea acesteia este mai proasta.
Conservantii, gelatina si stabilizatorii pot deregla imunitatea, iar zaharul si grasimile cresc riscul bolilor de inima, diabet, astm bronsic.

Sorbetul, inghetata cea mai sanatoasa


Inghetata de casa nu ingrasa, daca e preparata din fructe. Pentru copii, se poate face inghetata doar din iaurt si fructe. Se amesteca, se pun in pahare de plastic si se ingheata in congelator, cu un betisor infipt in mijlocul paharului. Acest tip de desert racoritor e extrem de sanatos. Fara grasimi si coloranti, nu va solicita intensiv ficatul. in plus, datorita continutului crescut de apa, iaurtul cu frecte inghetate va fi foarte racoritor.



O categorie aparte de inghetata este cea a sorbeturilor. Românii se duc cu gandul la serbet, dar nici pe departe nu seamana cu desertul cunoscut. Sorbetul ar fi un fel de inghetata de post, deci fara oua, fara lapte.
O specialitate din piure sau suc de fructe care se centrifugheaza si se ingheata. Sorbetul are mai putine calorii si mai multe vitamine decat inghetata propriu-zisa. I se mai zice inghetata dietetica, nu are colesterol si nici grasimi saturate. In schimb, are un gust excellent.
 Oricum ar fi sorbetul, de magazin sau obtinut acasa, este de 100 de ori mai sanatos decat inghetata, iar ca numar de calorii nu depaseste 100.

Cititi eticheta!   


Astazi, pe piata exista o adevarata explozie de arome, de culori si de gusturi de inghetata. Specialistii spun ca inghetata la cornet este mai buna decat cea pe bat, plina de coloranti.
Nu sunt recomandate inghetatele pe bat, intens colorate, si nici cele cumparate de la dozatoare.



Daca alegeti totusi inghetatele colorate, optati pentru cele cu rosu, galben sau maro care se obtin din coloranti naturali, cum ar fi sucul din sfecla de zahar, carotenul din morcovi, cacao. inghetata la cornet este recomandata pentru simplul motiv ca e mai putina. In schimb, cand avem in fata o caserola, foarte greu ne putem opri inainte de a o termina.



Trebuie sa citim eticheta si sa alegem acel sortiment de inghetata care are cat mai multe ingrediente naturale si cat mai putine substante sintetice.
Iata denumirile pe care le putem citi pe etichete si pe care trebuie sa le evitam atunci cand alegem o inghetata: emulgatori, stabilizatori, corector de aciditate (acid citric), acidifianti, E-uri, coloranti: E 120 (cosenila), E 122 (azorubina), E 124 (rosu ponceau 4R), E 171 (dioxid de titan), agenti de ingrosare, gelifianti, glazuranti (naturali sau artificiali) - E403 (alginat de amoniu), E 407 (caragenan), E 410 (guma carruba), E 412 (guma guar). Iar daca tineti la silueta, nu credeti tot ce scrie pe etichete. Desi pe ambalaje apar precizari ca „fara grasimi“ sau „fara zahar“, nu inseamna ca au putine calorii.

Inghetata medicinala

Cercetatorii spun ca inghetata actioneaza asupra zonelor fericirii din creier. Astfel, desertul rece intretine starea noastra de bunadispozitie, prevenind depresia. Dupa vechi retete traditionale, specialistii incearca sa creeze inghetata cea mai sanatoasa, care sa contina fibre, antioxidanti si probiotice. In acest fel, pofticiosii vor putea sa manance oricat din alimentul preferat. Mai mult, se lucreaza acum la o inghetata medicinala, care sa ii ajute pe bolnavii de cancer sa treaca mai usor peste efectele chimioterapiei.

Stiati ca?


- Inghetata a fost inventata de chinezi, acum circa 5.000 de ani? Arabii si persii au adus-o in Europa.
- Hipocrate recomanda inghetata bolnavilor sai, ca medicament.
- Alexandru Macedon impartea soldatilor inghetata ca stimulent inaintea pornirii la lupta?
- in timpul imparatului Nero, inghetata era o combinatie de zapada si nectar de fructe.
- Marco Polo s-a intors din Orientul indepartat cu o reteta de inghetata care ar putea fi numita stramosul sorbetului de azi.
- Abia in anul 1904 a fost conceput suportul de napolitana pentru inghetata si in 1920 a aparut inghetata pe bat.
- Americanii au consumat in 1946, peste 19 litri de inghetata de persoana?
- in Italia, a aparut asa-numita inghetata calda? Aceasta imita structura celei obisnuite, dar nu este congelata. inghetata calda e recomandata celor cu afectiuni ale gatului sau alergie la alimente reci.

Reteta de inghetata dietetica


  Ingrediente: 
o cutie iaurt degresat,
300 ml suc proaspat de kiwi,
3-5 picaturi esenta de migdale,
cateva frunze proapete de menta tocate marunt.

Amestecati intr-un bol incapator iaurtul cu sucul de kiwi pana se omogenizeaza.
Adaugati esenta de migdale si bagati totul la congelator.
Inghetata scoasa din forme o puteti servi in cupe, decorata cu frunze intregi de menta.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu