joi, 28 iulie 2016

Spanacul - Beneficii pentru sanatate




Beneficiile spanacului se datorează multitudinii de nutrienţi pe care îi conţine: minerale, vitamine, pigmenţi şi fito nutrienţi, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier şi calciu.
Cea mai bună soluţie este să-l consumăm în stare crudă, prin gătire, moleculele de acid oxalic din spanac devin anorganice, ca urmare a expunerii la căldură şi pot duce la formarea de cristale de acid oxalic în rinichi.




O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale.

Iata o reteta simpla , sanatoasa si usor de facut

Ingrediente salata de spanac:
- 250 g spanac
- 3-4  capsuni,
- 50 g cas, telemea sau mozzarella,
- o rosie,
- 2 linguri  seminte de susan,
- 2 linguri nuci de pin,
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet balsamic
- sare si piper

Se amesteca toate ingredientele si se serveste  imediat

Beneficiile oferite de spanac, sanatatii.

Functia creierului si a sistemului nervos - abundenta de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale prin furnizarea unei cantitati esentiale a unui tip de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina care se afla in jurul nervilor.
Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive.

Piele - spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.
S-a demonstrat că diferiţii fito nutrienţi şi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

Tensiune arteriala - peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, regland tensiunea arteriala. 

Vedere - luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei dar si de degenerescenta maculara legata de varsta. 

Imunitate - o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si intesinal. 


Dieta - o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata de fibre care ajuta la digestie, previn constipatia, echilibreaza zaharul din sange si ofera senzatie de satietate. 

Cancer - flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului agresiv de prostata. 

Antiiinflamator - neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator. 

Antioxidanti - vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale. 

Ajută la întărirea oaselor - Spanacul este o sursă bună de vitamina K. În afară de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase.

Spanacul este cel mai bun material organic pentru curăţarea, reconstrucţia şi regenerarea tractului intestinal. De exemplu, sucul proaspăt de spanac crud, consumat cel puţin o dată pe săptămână, ajută foarte mult persoanele care au problemă cu constipaţia şi tranzitul intestinal


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu