joi, 19 mai 2016

Usturoiul - Un medicament complex



Încă de pe vremea Egiptului antic, usturoiul era folosit atât pentru gătit, cât şi pentru tratarea problemelor de inimă, a presiunii sângelui crescută, a coloesterolui mărit, a răcealii, gripei şi a altor infecţii.
 Se spune ca si cei care construiau piramidele pe vremea faraonilor din Egipt consumau foarte mult usturoi pentru a putea avea puterile necesare muncii grele la care erau supusi.





Usturoiul  este considerat un adevarat medicament, datorita proprietatilor sale nutritive si curative.


Usturoiul poate fi consumat simplu, fara nici un fel de prepare, sub forma de mujdei, dar si sub forma de siropuri, sucuri si diverse tincturi.
Pentru a ne mentine sanatatea, se recomanda consumul zilnic a 1-2 catei dimineata, pe stomacul gol.

Care sunt efectele benefice ale usturoiului?






- Usturoiul contine alicina, un compus puternic care actioneaza ca antibiotic si ajuta la vindecarea infectiilor cutanate. Este interesant de stiut ca alicina se formeaza doar atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit.

 - Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Medicina traditionala din Asia recunoaste faptul ca usturoiul este eficient in controlarea hipertesiunii arteriale, fapt confirmat de specialistii din intreaga lume.
Pentru ca usturoiul sa contribuie la scaderea tensiunii arteriale, puteti consuma suc proaspat, un catel de usturoi in lapte cald sau pur si simplu un catel de usturoi, in fiecare zi.

- Pentru scaderea in greutate si prevenirea imbatranirii tesuturilor se recomanda tinctura de usturoi care are si un efect antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antiastmatic.
Se prepara o tinctura de usturoi:  50 grame de usturoi si 250 grame alcool (de 60 grade). Se curata usturoiul, se taie in bucati se pune in alcool si se lasa la macerat 10 zile. In fiecare zi se agita. Dupa cele 10 zile se filtreaza.


-  Pentru infectii si inflamatii se aplica, un amestec de miere cu usturoi pisat aplicat pe zona afectata sau direct un catel de usturoi tocat marunt pus intr-un tifon si infasurat pe locul cu problema.

- Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la vindecarea infectiilor urechii la copii. Acesta actioneaza ca antibiotic natural, fara efecte secundare intrucat are puternice proprietati antibacteriene si antimicrobiene.
Sucul crud obtinut din cativa catei de usturoi poate fi introdus direct in ureche. Acest lucru poate determina durere, intrucat ustoroiul incepe sa actioneze asupra microbilor care au declansat infectia. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infectia va fi inlaturata.

-  Amestecul din doua parti ulei si una usturoi combate astenia si depresia.

- Pentru reumatism sunt indicate frectiile cu usturoi de-a lungul coloanei vertebrale.

- Pentru durerile de dinti, luati un catel de usturoi, zdrobiti-l si frecati-va cu el gingia in zona dintelui bolnav. Daca durerea este mare, lasati usturoiul aproximativ o ora pe dinte.

- Pentru dezinfectarea plagilor si a ulceratiilor se realizeaza comprese cu otet de usturoi. 35 g de usturoi pisat,  intr-o jumatate de litru de otet, se tine la macerat 10 zile.

- Usturoiul ajuta la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativa buna de detoxifiere.

-  Usturoiul are efecte benefice si asupra pielii. Consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata.

- Contra parazitilor intestinali se recomanda 3-4 catei trecuti prin razatoare si lasati la macerat cateva ore, intr-un vas cu apa clocotita sau lapte. Dimineata se bea pe nemancate, timp de trei saptamani.

Cand nu este recomandat usturoiul:




- Oamenii care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau dentare, femeile insarcinate si cei cu tulburari de coagulare, ar trebui sa evite sa consume cantitati mari de usutroi in mod regulat din cauza proprietatii acestuia de a subtia sangele, fapt ce a putea provoca sangerari excesive.

- femeilor care alapteaza, deoarece altereaza gustul laptelui si provoaca colici neplacute sugarilor.

- Cei care utilizeaza anticoagulanti, aspirina si antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui sa consume si usturoi decat dupa ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera.

- Consumul unei cantitati mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului si poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenta, diaree sau constipatie.

- Fiti precauti in utilizarea usturoiului daca aveti un stomac sensibil.

- Daca se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.


Nu este recomandat consumul excesiv de usturoi, urmarile pot fi:




- Mirosul neplacut al corpului
- Probleme de digestie
- Respiratie dezagreabila
- Alergii




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu