luni, 8 februarie 2016

Ce fel de femeie alegi să fii?


Suntem femei si prin natura noastra sensibila si receptiva suntem mai des predispuse la dezamagiri si vulnerabilitati. 

Totusi, exista si partea frumoasa din noi, care recunoaste sentimentele autentice, se bucura, este fericita si iubeste. 
Intreaga noastra viata este o pulsatie sustinuta de suisuri si coborasuri, sentimente ambivalente in care binele si raul, sentimentul de vulnerabilitate si cel de indestructibilitate se impletesc in proportii mai mari sau mai mici, creandu-ne pe noi.


Ambele au o importanta cruciala – starile de fericire ne relaxeaza, ne motiveaza si ne dau incredere, cele de agonie ne marcheaza drumul nostru catre devenire, ne arata zonele „periculoase” carora trebuie sa le acordam o atentie deosebita, cu multa rabdare.

Dincolo de metafora, poezie, romantism si filozofie, femeia in devenirea ei este influentata de relatia cu tatal, de intelegerea mamei, dar si de intregul sistem de idei, notiuni, intelegeri, principii, credinte si obiceiuri create la nivelul grupului de femei din care face parte. 

In randurile ce urmeaza, vom trece succint prin cateva dintre aceste comportamente, de multe ori ciudate si persuasive. Importanta unei mai bune intelegeri a acestor atitudini eronate cere abordarea lor pe un ton mai imperativ.

1. Nu esti o victima
Chiar daca femeile au fost si sunt inca, in multe tari considerate inferioare si oarecum marginalizate, tu, cea care citesti aceste randuri cred ca nu te confrunti cu aceasta, de aceea ar fi bine sa nu te mai complaci in dependenta si neputinta.

2. Este gresit sa faci un copil doar pentru a salva o casnicie
Un copil nu va aduce niciodata armonia, iubirea, intelegerea acolo unde ea nu exista si nici nu a existat.

3. Nu esti o printesa
Stim ca de mica te-ai visat printesa si iti doresti un print pe cal alb care sa vina sa te salveze de „lumea asta care nu te intelege”. Nu poti sa pretinzi de la altii sa te trateze ca pe o printesa, doar pentru ca esti femeie. Meriti in schimb sa fii tratata in acelasi mod in care ii tratezi tu pe ceilalti.

4. Nu esti „mai speciala” sau „mai deosebita” decat ceilalti.
Fiecare fiinta umana este speciala in felul ei indiferent de sex.

5. Este in regula daca ai prieteni-barbati si inca mentii legatura cu fostii iubiti, dar este de asemenea in regula daca si sotul/ iubitul tau are prietene-femei si isi mentine legatura cu fostele iubite.
Lucrurile nu sunt diferite doar pentru ca tu esti femeie, sunteti egali atunci cand vine vorba de drepturi, dar si de responsabilitati.

6. Tatal este la fel de important pentru un copil ca mama
A fi parinte nu inseamna doar a da nastere, ci mai ales a contribui la cresterea si educarea lui cu tot ce este necesar pentru ca el sa fie fericit si sa poata face fata incercarilor vietii.

7. Sotul/iubitul tau nu iti este sclav
De aceea el nu este obligat sa te sustina financiar sau sa iti faca toate mofturile, fara ca si tu la randul tau sa raspunzi cu aceeasi moneda. Tu si sotul/ iubitul tau sunteti egali.

8. Visele, dorintele, sentimentele, nevoile, placerile sotului/ iubitului tau sunt la fel de importante ca ale tale.
De aceea este vital si firesc cel putin sa le respecti, daca nu poti sa il ajuti sa si le indeplineasca.

9. Daca tu insati nu doresti sa te transformi, nu cere de la celalalt sa se transforme.
Sa nu iti imaginezi ca esti perfecta si nu mai este loc de transformare pentru tine, intotdeauna este loc de mai bine, de aceea nu cere de la altii ceea ce tu nu esti dispusa sa faci.

10. Este o prostie sa sustii ca ti-ai sacrificat cariera pentru sotul/ iubitul tau, atunci cand tie nu iti place sa muncesti deloc.

11. Nu-ti folosi copiii pentru a manipula, a rani sau a-ti aduce bani.
Este gresit ca profiti de postura ta de mama pentru a gestiona relatiile conflictuale cu ceilalti sau a-ti rezolva problemele financiare.

12. Doar datorita faptului ca te machiezi si te imbraci ca o zeita/ printesa/ vedeta, nu inseamna ca si esti una.

13. Sexul nu este o moneda de schimb
Dorinta sexuala trebuie sa fie ancorata in iubire reciproca si aceasta nu este niciodata o moneda de schimb; de asemenea, nu este corect sa-ti pedepsesti partenerul prin privarea de sex/relatii sexuale.

14. Sotul/iubitul tau este mai important decat copilul tau, la fel cum si tu ar trebui sa fii mai importanta pentru sotul tau decat copilul vostru.
Un copil este rodul iubirii voastre, de aceea este important sa va pastrati unul pentru celalalt la fel cum era inainte sa se nasca un copil, chiar daca este mai dificil acum. Casatoria este o veriga intre doi adulti ci nu una intre parinti si un copil (Marc Rudov, 2008)

15. Esti singura responsabila de ce castigi sau cat lucrezi
Barbatii nu sunt masini de lucru sau de facut bani, de aceea trebuie sa-i respecti mai mult si sa urmaresti sa te descurci singura, pentru ca in esenta esti construita la fel ca si ei.

16. Este la fel de abuziv sa lovesti, bruschezi, sa arunci obiecte sau sa trantesti ca si in cazul unui barbat.
Nici in aceast caz faptul ca esti femeie, nu este o scuza; la fel, nici abuzul emotional nu se justifica pentru ca esti femeie.

17. Esti singura responsabila de deciziile pe care le iei si nu este cazul sa dai vina pe altii atunci cand lucrurile nu mai sunt asa roz, sau sa zici „te-am ascultat pe tine”.

18. Scenele de furie, gelozie, mofturile si nemultumirile exprimate cu lacrimi si mare dramatism in public nu sunt o calitate feminina.
Este bine sa stii ca aceasta arata o anumita labilitate emotionala care ar fi bine sa o controlezi sau chiar sa o elimini.

19. Nu este in regula sa ceri, folosesti sau pui de-o parte banii din conturile sotului/ iubitului tau fara permisiunea lui. Pe langa faptul ca nu este etic, aceasta se considera chiar furt.

20. Nu este corect sa te mariti sau sa intri intr-o relatie cu un barbat caruia ii ceri mereu sa se schimbe.

21. Este insolent sa ceri de la fostul sot/ iubit sa te sustina financiar dupa ce relatia cu el s-a incheiat.
Esti deja destul de matura pentru a te intretine si a avea grija de tine singura. Obligatiile sotului/ iubitului tau s-au incheiat odata cu incetarea casatoriei/ relatiei (iar in cazul in care aveti un copil, veti imparti responsabilitatile, obligatiile si cheltuielile in mod egal).

22. Sotul/ iubitul tau nu este responsabil pentru fericirea ta
Fiecare ne construim fericirea in functie de modul in care gandim despre noi si modul in care actionam, reactionam si interactionam cu ceilalti, de aceea fericirea este o alegere personala si nimeni altcineva nu este responsabil pentru absenta ei decat noi insine.

23. Si barbatii au sentimente
Chiar daca nu se exprima asa ca tine si barbatii sufera, au sentimente, de aceea ei pot fi usor raniti atunci cand ii critici, faci glume proaste pe seama lor sau ii pui la ‘respect’.

24. Incapacitatea de a lua o decizie sau a te razgandi nu este o trasatura feminina, ci o una care tradeaza inconsistenta, superficialitate si lipsa de angajament.
Femeile, la fel ca barbatii, se pot tine de cuvant si pot sa isi controleze pe deplin fluctuatiile mentale atunci cand doresc aceasta. Nu este un semn de maturitate si integritate atunci cand o femeie nu este capabila sa ia o decizie, nu stie ce este mai bine pentru ea sau nu poate hotari cum sa actioneze in continuare. De asemenea nu este demn de o femeie sa nu se tina de cuvant sau sa se razgandeasca de fiecare data, cand ceva nu ii convine.

25. Esti la fel de puternica ca orice barbat
Chiar daca nu ai forta fizica a unui barbat, puterea nu sta in muschi sau inaltime ci in curaj, autenticitate, sinceritate (macar fata de tine insuti), putere de transformare si mai ales, iubire.

26. Daca iti folosesti trupul ca pe un troc, nu vei reusi niciodata sa demonstrezi ca esti ceva mai mult decat un ambalaj dragut.
Este normal sa te intretii si sa te infrumusetezi, totusi nu face din aceasta o obsesie, pentru ca atunci cand nu vezi la tine nimic frumos sau de valorificat decat trupul, nici ceilalti nu te vor trata decat ca pe un trup. Este bine sa tii minte, ca oricat ai incerca sa inseli timpul, acesta mai tarziu sau mai devreme isi va pune amprenta pe trupul tau si atunci nu vei putea face fata intelept acestor schimbari.

27. A recunoaste ca nu ai dreptate nu inseamna a te umili.

28. Nu incerca sa dresezi un barbat, chiar daca asa ai fost educata.
Un strop de respect fata de tine insuti si cel pe care l-ai ales sa te insoteasca pe drumul vietii, te va ajuta.

29. Chiar daca ai fost ranita de barbati, nu incerca sa te razbuni, aceasta nu va duce decat la esecul tau personal in crearea unei relatii sanatoase.

30. Nu fura sotii/ iubitii altor femei doar pentru a-ti demonstra ca poti sau pentru a te razbuna. Nu vei putea sa constuiesti nimic autentic pe suferinta celorlalti.

31. Barfa nu este cea mai rafinata calitate a unei femei, chiar daca majoritatea o practica fara nicio « autorizatie » sau discernamant.
Este si mai grav atunci cand iti barfesti sotul/ iubitul.

32. Nu esti in competitie cu celelalte femei, de aceea nu incerca sa le discreditezi, doar pentru ca mintea ta a identificat in ele un „potential pericol”.

33. A te naste femeie nu este suficient, trebuie sa si devii una.


Acest articol l-am preluat din:  http://epsihologie.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu