vineri, 23 octombrie 2015

Printre oale, cratitite si tavi. Staturi utile in bucatarie - partea II






Chiar dacă suntem gospodine desavarsite, tot sunt momente in care ni se lipeşte mâncarea de tigaie sau aluatul nu creşte. 
Iată cateva sfaturi pe care le-am cules de prin lume, pentru dumneavoastra.



·       Pentru a preveni lipirea mâncării de tigaie, vom evita să turnam mâncare rece într-o tigaie fierbinte.


·       Pentru că mâncarea să nu dea în foc în timpul fierberii, ungem marginea oalei cu un strat subțire de unt. Funcționează foarte bine la fierberea orezului și cartofilor.


·       Pentru a obține mai mult suc din citrice, le aducem la temperatură camerei, apoi le presam cu palmă pe o suprafața rigidă. Apăsam cât de mult putem rotind fructul, apoi il taiem în doua și-l stoarcem.


·       Dacă oule pe care le punem la fiert au crăpat, le putem repară prin adăugarea unei linguri de oțet în apa atunci când observam că s-au fisurat iar  albușul nu a început inca să iasă din ou,


·       Înlăturam grăsimea din supa punând în bol 4 cuburi de gheață. Grăsimile se vor aduna în jurul ghetei, care apoi o putem înlăturată. Acest procedeu va răci supa, există posibilitatea sa fie nevoie să o reîncălzim.

·       Putem reduce intensitatea usturoiului și a cepei prin sotarea lor timp de câteva minute în ulei de măsline sau unt, înainte de a le adaugă mâncărurilor.



·       Când alegem carnea de pui, trebuie sa verificam să aibă pielea de culoarea untului și să nu fie uscată. Trebuie să fie compactă și să nu prezinte zone închise la culoare. Carnea de pui proaspătă se poate păstrată la frigider, acoperită lejer, până la 2 zile.

·       Pentru a obține șnițele mai crocante, punem în faina prin care trecem carnea o linguriță de praf de copt.  Le prajim în ulei bine încins, pentru a fi sigure că nu vor absorbi prea multa grasime.

·       Nu săram carnea înainte de gătire pentru că tot ce face sărea este să absoarbă sucul și să impedice rumenirea cărnii. Adăugam sărea atunci când carnea este pe jumătate gătită. Când este gata, gustam și mai adăugam sare dacă este necesar.Astfel vom avea o carne zemoasa și potrivit de sărată.


·       Pentru a obține un orez catifelat, adăugam o linguriță de zeamă de lămâie în apa, înainte de a pune orezul. Nu-i va schimbă aromă, însă va umflă boabele și ne ajută să obținem pilaful perfect.

·        Pastele și orezul devin mai puțin lipicioase dacă în apa în care le fierbem adăugăm câțiva stropi de oțet.

·        Tartele cu brânză sau cu smântâna de cele mai multe ori se crapă în timpul coptului. Se întâmplă din cauza faptului că in timpul coacerii, tartele se usucă. Pentru a evită asta, punem in cuptor alături de tartă o craticioara cu apa pentru a păstra umezeală necesară.

·       Aluaturile vor ieși mai bine dacă toate ingredientele pe care le folosim sunt reci.


Daca v-am fost de folos cat de puțin, mica mea scriere nu a fost in zadar.


Sa aveti spor!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu